(aantekeningen zijn meteen op eigen situatie toegepast)
Marjan Bakker - MCL
bibliotheek in foreest medical school, grotere afstand minder toegankelijk voor de clinici. ook iets om rekening mee te houden in rotterdam.
Alice Lugthart - docent verpleegkunde
geeft workshops aan vakdocenten.
boekje : Karin de Galan: 'van deskundige naar trainer'
deskundige wil in zijn rol als trainer vaak heel veel vertellen, alles wat in je rugzak zit, en toehoorders haken af, omdat het hun boven de pet gaat.
confronteren met moeilijke situatie: wetenschapper denkt: ik kan al zoeken, dus ben niet geinteresseerd. verleiden om te willen leren.
voor ons: begeleiden bij opdrachten: ter plekke zoeken in databases terwijl informatiespecialisten erbij rondlopen en vragen beantwoorden.
op een andere manier lesgeven levert veel meer betrokkenheid op bij de lessen.
groepsgrootte max 15 man, gemiddeld zo'n 10 personen.
verpleegkundigen laten zoeken met pubmed blijft lastig. zijn huiverig om engels te lezen, google is veel makkelijker.
Idee: in de uitnodigingen al aangeven wat de 'glijbaan' is (mensen meenemen en uitleggen waarom voor hen deze cursus interessant is). ook differentieren tussen de verschillende doelgroepen.
Bianca Kramer - zoekactie CATs
Zoekvraag: 'Wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor het optreden van complicaties bij zwangeren met pre-eclampsie?'
Bianca krijgt veel prognostische vragen. veel voor syst revs. zijn die clinical queries in pubmed bruikbaar? met een therapeutische pico neem je nooit de O mee, dat geeft bias.
Doen: maak overzicht wanneer gebruik je welke onderdelen. PO met M etc?
Olga van Dijk - ELO PubMed
ELO's bieden mogelijkheden om in eigen leerstijl te werken. eerst theorie of direct aan de slag met opdrachten. systeem: PulseWeb. bedoeld voor co-assistenten: waar vind ik mesh, hoe zoeken in title abstract, (co's komen vooral uit Groningen, hoe wordt daar het onderwijs gegeven? kan ook zijn dat groningen alleen op OvidSP Medline gericht is)
Kunnen wij de ELO niet opnemen in onze basis cursussen, zodat iedereen hetzelfde instap niveau heeft op dat vlak?
MCL werkt op die manier, iedereen die een cursus doet moet deze ELO hebben doorlopen. moet je het wel opnemen in je eigen pulseweb systeem, of uitwisselen van scorm bestanden.
Nadenken voor ons: is dan hebben PhD's die dat dan volgen niet het idee dat ze nu al alles weten over PubMed? en komen ze dan nog wel naar de echte cursus?
Belangrijke vraag is: kun je het ook sneller doorlopen als je al veel kennis hebt, kun je meteen de toets doen om te kijken wat je niveau is, en krijg je dan heel gericht tips: volg dit nog een keer. Dat lijkt mij een belangrijk punt voor inbedding in Erasmus MC werkwijze.
screencast filmpjes gemaakt. voor ons ook een idee!
Op medischonderwijs.nl PubMed-toets van waleus.
René Otten - CAT richtlijnen
CCMS voorschriften. Bij VU gebruikelijk om iedereen die een CAT doet bij een clinical librarian langskomt. CCMS (10 specialisten) gaat kader aangeven voor CATs, maar daarbij is geen clinical librarian bij betrokken. We gaan een A4tje doorgeven aan die 10 specialisten (met toestemming van de cambin)
Hans Ket - Artikel Hoogendam
JMLA (PMC tijdschrift)
Alice Tillema heeft er aan meegewerkt en staat in de acknowledgements. maar slechts zeer beperkt, ze was niet betrokken bij de PubMed of PICO instructies.
vergelijking tusseen een PICO zoekactie en een ongeorganiseerde zoekactie zoals artsen die niet door ons zijn opgeleid doen.
conclusies lijken te zeggen dat het niet uitmaakt of je pico doet of niet.
verkeerde conclusies: je moet pico niet je zoektermen laten bepalen, dat weten wij al lang. veel kritiek op te leveren.
recall en precision ook opnemen in je systematische zoekactie cursussen. recall is het percentage van de gouden standaard, dat je hebt gevonden. precision is verhouding tussen het aantal treffers en het aantal relevante treffers.
evidence based searching. hans wil daar een artikel over schrijven. wat is goed zoeken, hoeveel tijd, hoeveel bronnen, welke zoektechnieken.
René Otten - review cursus wiki
in het verleden was er een wiki afgeschermd. nu gratis toegankelijk op webcursus.ubvu.nl (nog niet, komt). helemaal engelstalig.
idee: kan wos of scopus niet bekijken hoeveel artikelen uit een set een bepaald artikel selecteren, en daarop soreteren
Jacueline Limpens - Filters voor SR's
elke database heeft zijn eigen index termen, pubmed filters niet een op een naar embase verplaatsen
drie generaties filters:
1 subjectief bepaald door informatiespecialist of onderzoeker
2 getest op een set
3 een bepaalde set artikelen analyseren welke termen het meest discriminerend zijn, en deze ook weer testen op een ander gouden standaard
Jenkins, 2004
het is niet zozeer dat de 3e generatie beter is dan de 1e. want voor voor systematic reviews wil je sensitivity maximisers (alle relevante liteartuur). voor CATs juist precision maximisers: NNR (Number Needed to Read) verminderen
Cochrane RCT filters geven wel veel ruis, vroeger veel gebruikt, nu niet meer zo. Zijn in principe vooral subjectief gevonden, en werkte eigenlijk wel goed, pas later gevalideerd
hoe valideren: 160 journals voor het jaar 2000 handmatig doorgenomen. en vergelijken
objectieve filters houden vaak geen rekening met explosie en zinnen, maar enkele woorden
validatie is geen toverwoord, gevalideerd wil niet zeggen dat je het niet moet aanpassen.
het maakt uit waar je het op test en hoe je het vergelijkt.
bekijk ook het doel van de filters.
verandert ook in de tijd, want mesh termen veranderen.
in pubmed nu ook trial registrernumber opgenomen. als je trials zoekt ook dat meenemen, als iets een registratienummer heeft is het een trial.
als je zoekt voor een SR, gebruik je dan een filter, en zo ja welk?
NOT mag je wel gebruiken, maar je moet het kunnen verantwoorden.
Ook cochrane searches bevatten soms heel slechte zoekacties.
acknowledgements of co-auteur: wanneer zoekacties langer duren dan 2-3 dagen. een middag of dag is gratis service, als je er veel aan bijdraagt ben je mede-auteur (dan schrijf je ook de materialen en methoden)
eerst filter voor SR's om te kijken wat anderen daar al voor hebben gedaan, daarna filter voor individuele trials HSSS van cochrane, maar soms ook andere typen
vraag bij SR filter, wil ik alleen SR's vinden, of alle geaggregeerde evidence?
SIGN filter
probleem is dat een bepaald aspect vaak niet in het abstract wordt opgenomen. maar wel uitkomst is bij een RCT. daarom dan dat element achterwege laten en dan RCT's filteren.
aantal hits
wees niet bang voor 1000-5000 hits.
tip: zeg 1000 titels screen je tijdens ajax feyenoord, maar 1000 records minder geven kost ons een dag extra tijd.
zoekfilters staan op intertasc
Binnen AMC zoekacties zijn zoekacties verzameld op het intranet en wanneer je op de link klinkt kom je meteen op de pubmed zoekactie
goede intake met de aanvrager is waardevol, is het een prognistische vraag of een therapeutische vraag of harm etc...
voor aanvullingen naast MedLine uit PubMed gebruik je beter AND publisher[sb] in plaats van NOT medline[sb], want anders teveel ruis met oude artikelen
--mededelingen--
cursus didactische vaardigheden aan de VU komend najaar.
woensdag 13 juni 2012
Abonneren op:
Posts (Atom)