woensdag 5 oktober 2011

Wat scopus wel kan (kon) en Web of Science niet

Ik had een handig truc ontdekt voor de evaluatie van tijdschriftabonnementen. Helaas is Scopus geupdate en werkt het nu niet meer. Ik heb het ze al gemeld, hopelijk zetten ze het snel weer terug.

In Scopus zocht ik op affiliation Erasmus MC, en selecteerde de artikelen die onze medewerkers in het afgelopen jaar hebben gepubliceerd. Vervolgens vroeg ik de gerefereerde artiekelen van al die hits op (dat gaat helaas maar van 2000 tegelijk).

Daarmee kreeg ik de 58000 artikelen waaruit onze medewerkers het afgelopen jaar hebben geciteerd! Dat is een interessante lijst! Beter dan de statistieken, want hier zie je aan welke tijdschriften werkelijk behoefte is.

Helaas houdt het nu hier op. In het verleden kon ik met de limits prachtig bekijken in welke tijdschriften deze artikelen gepubliceerd waren (alleen het exporteren naar excel was erg lastig). Sinds scopus een update heeft uitgevoerd gaat het exporteren naar Excel met een druk op de knop, maar nu zijn juist de waardevolle gegevens van de tijdschrifttitels uit de limits verdwenen.

Web of Science komt hier niet in de buurt overigens. Daar houdt het al op bij het vinden van de artikelen die onze organisatie heeft geschreven, want je kunt van die lijst niet in een keer alle gerefereerde artikelen downloaden.

3 opmerkingen:

WoW!ter zei

Hoi Wichor wij analyseren ieder jaar op basis van WoS de referentielijsten van ca 6000 arikelen waarin onze auteurs de afgelopen 3 jaar hebben gepubliceerd. 't is wat werk, maar dan heb je ook wat. Vervolgens weten wij per leerstoelgroep of instituut, welke tijdschriften ze citeren. aardig voor het doorberekenen van de kosten.

Wichor Bramer zei

maar in WoS gaat dat veel onhandiger toch? Of kun je daar ook in een keer alle referentielijsten van meerdere artikelen tegelijk bekijken? dat kan in scopus heel eenvoudig, en dan s een stap als deze eigenlijk met een paar drukken op de knop te zetten. is het helemaal niet zoveel werk. scopus is qua gebruiksvrienlijkheid veel beter dan WoS! bovendien staat het instituut er niet op 300 verschillende manieren in. bij ons heb je erasmus med ctr, erasmus univ hosp, erasmus med univ rotterdam, erasmus mc med univ ctr rotterdam (de officiele titel) etc. moet je allemaal doorwerken...

Wichor Bramer zei

overigens berekenen wij niet door, wij worden betaald van het algemeen budget. en je zit toch met pakketten, verdeel je die pakket prijzen ook over de afdelingen? we moeten wel onze financiering aanpassen, want we moeten bezuinigingen terwijl de prijzen dit jaar naar verwachting weer met minstens 7% gaan stijgen, dat is niet vol te houden.