donderdag 4 juni 2009

google square of wolfram alpha

Eind mei wolfram alpha ging live. Vandaag antwoordt google met google square. Een vergelijking.

Een indrukwekkende demonstratie van wolfram alpha was al een tijd op internet te zien. De verwachtingen waren hooggespannen. Een eerste test valt toch een beetje tegen. Eigenlijk kun je niet echt spreken van een zoekmachine als wel van een informatiebase. De gegevens zijn door mensen ingevoerd, zonder dat duidelijk is wie er achter zit en zonder dat referenties worden gegeven waar de betreffende informatie is gevonden. Jammer is ook dat er heel weinig links in de antwoordpagina's zitten. Je ziet items waarover op wofram alpha vast meer te vinden is, maar kunt er niet op klikken, het enige dat dan gebeurt is dat je de tekst kunt kopiƫren.

Deze week kwam google met het antwoord op wolfram alpha: google squared. In google squared worden gegevens van meerdere gelijkvormige zoekresultaten gegroepeerd en gestructureerd in een tabel weergegeven. Google squared geeft per onderdeel aan waar de gegevens vandaan zijn gehaald. Dat levert soms vreemde resultaten op. Zo heeft Amsterdam een populatie van '78.74 years' en Rotterdam '41526 sq km'. Je hebt de mogelijkheid deze gegevens te verbeteren, maar op dit moment werkt de login functie niet.

Ik ben eigenlijk wel erg benieuwd naar de verbeterfunctie. Deze integreert namelijk op die manier ook een andere zoekmachine: Wikia Search. Het nadeel is dat die zoekmachine totaal afhankelijk is van het antwoord dat mensen geven op de vragen die je stelt. Google combineert dat juist met de gegevens die ze zelf hebben gevonden. Je krijgt in squared wel de mogelijkheid te zoeken naar andere antwoorden, maar niet de mogelijkheid een nieuwe bronvermelding aan te maken voor je antwoord. Als ze vervolgens nog de mogelijkheid bieden de resultaattabel te sorteren op verschillende kolommen heeft voor mij google squared voorlopig gewonnen van wolfram alpha.

Geen opmerkingen: