maandag 3 mei 2010

PubMed search builder heeft een leuk handigheidje

Er staat een Clinic online van PubMed over de Search Builder. Die bevatte een leuke tip die ik nog niet kende.

Als je in Advanced Search de Search Builder gebruikt en op [index] klikt zie je meteen hoe vaak een bepaalde subheading is gebruikt.



Ik ben verder niet echt onder de indruk van wat ze laten zien. Zoeken op auteur en affiliatie is nu net waar PubMed niet goed in is, omdat er maar twee voorletters worden genoteerd en alleen de affiliatie van de eerste auteur.

Ook werkt het toevoegen niet handig met de haakjes. Om een AND en OR te combineren met je eerst de OR doen anders krijg je ((maze) AND rats) OR mice) in plaats van ((rats) OR mice) AND maze). Maar wat als je nu verschillende OR zoekacties met een AND wilt combineren. Dan voldoet de Search Builder duildelijk niet. Ik gebruik altijd MS Word daarvoor en verdeel de zoektermen over meerdere regels. Per regel kun je dan synoniemen zoeken voor hetzelfde facet van je zoekactie.

(
zoekterm A OR zoekterm B OR (zoekterm C AND zoekterm D)
)
AND
(
zoekterm E OR zoekterm F
)

Jekunt dit dan niet in de zoekregel plakken, maar wel in het details veld dta in de rechterkolom van de resultaatpagina staat. Maar voor de gemiddelde gebruiker zal dat toch wel te lastig zijn.

Geen opmerkingen: